Mennyibe kerül egy dombház?

Erre a kérdésre, ha egy mondatban szeretnénk válaszolni, akkor rávághatnánk, hogy körülbelül ugyanannyiba kerül, mint egy „hagyományos” ház. Jó, de mennyibe kerül úgy általában egy ház?

földház, dombház
Dombház, Piliscsaba

Egy barátom szerint, ahhoz hogy felépítsünk egy házat (akár hagyományos házat, akár dombházat) nagyjából 2000 döntést kell meghoznunk az építkezés folyamán. Ez azt is jelenti, hogy ugyanennyi elágazási pont van, ahol az egyes döntések a beépített anyagokat, azok minőségét, tartósságát, és végső soron az árát alakítják. Összehasonlításképpen, ha megveszünk egy terméket a boltban, mondjuk egy könyvet vagy egy cipőt, az egy (1) döntésnek számít. Képzeljük nyugodtan azt, hogy egy ház építése folyamán 2000 (persze ennél jóval több, de szerencsére mindenről azért nem nekünk kell döntenünk) féle terméket vásárolunk. Minden termék esetében számos alternatíva, minőségi eltérés lehetséges, vagy akár pusztán az is ár befolyásolási tényező lehet, hogy hol vásárolunk. Most ha újra feltesszük azt a kérdést, hogy mennyibe kerül egy ház, talán jobban értjük már, hogy miért nem lehet erre egyértelműen válaszolni.

Mégis sokszor megpróbáljuk megbecsülni, hogy úgy nagyjából mennyi lesz a végösszeg, és ilyenkor jönnek az „ökölszabály számok”. Ha végignézzük az interneten, az építés kivitelezési kínálatot, kialakul egy kép, hogy a cégek ma 4-500 000 Ft/m² közé teszik egy átlagos igényszintű családi ház kivitelezését. Az alábbi táblázatban nyomon követhetjük, hogy általánosságban mit tartalmaz ez az ár:


Terület (m2) Szerkezet építés (Ft/m2) Befejező munkák (Ft/m2) Ár (közép, Ft)
Pince 50 170 000 85 000 12750000
Földszint, emelet 100 170 000 120 – 160 000 35000000
Terasz 30 25 000 20 000 1350000
Erkély 10 80 000 65 000 1450000
Összesen 150+40

50550000

Ha tehát veszünk egy 100 m2-es házat, 50 m2-es pincével, 10 m2-es erkéllyel és 30 m2-es terasszal, akkor az ár ez alapján 50 550 000 Ft (+ÁFA). Ha ezt visszavetítjük beépített négyzetméterre (150 m2) akkor bruttó 427 990 Ft/m² árat kapunk.

Milyen munkákat tartalmaz?

Szerkezetépítés – építészet: alapozás, pincefal építés, pince fölötti födém építés, alépítmény vízszigetelés, földszinti falak építése, koszorúk, nyílásáthidalások, földszint fölötti födém, lépcsők, tetőszerkezet, hőszigetelések, kémények, bádogozás, tetőfedés, külső hőszigetelés, aljzatbeton, vakolás, festés, hideg-meleg burkolás, üzemi víz szigetelés, nyílászárók, lakatos szerkezetek

Épületgépészet: fűtés-, víz-, csatorna hálózat kiépítése, épületgépészeti szerelvényezés

Épületvillamosság: villamos szerelések, szerelvényezés, gyengeáramú szerelések

Külső munkák: épület körüli járda, teraszok

Ezen kívül jöhetnek az extrák amit a fenti ár természetesen nem tartalmaz. A levegős hőszivattyú ma már alapfelszereltségnek számít, de lehet beszereltetni hővisszanyerős szellőző rendszert, szürkevíz gyűjtőt, napelemes rendszert, vagy akár központi porszívót, illetve „intelligens otthont” is, amikor egy internetes felületen keresztül a világ bármely pontjáról irányíthatjuk a ház fűtését, vagy akár a redőnyök fel-le mozgatását is (most olyan extrákról nem is beszélünk, mint a belső lift). Ez utóbbi kettővel már természetesen a luxus kategóriába léptünk át, de mindenesetre tovább árnyalja a „mennyibe kerül egy ház” kérdést.

Árképzési folyamat

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy minél jobban kidolgozott tervek állnak rendelkezésre egy épülethez, annál jobban lehet közelíteni a „mennyibe kerül” kérdéshez. A folyamat a tervezésnél nem áll meg, a következő lépések egy pontos költségvetési kiírás készítése, és az arra bekért ajánlatok lesznek. Ekkor legalább már megbecsülni tudjuk a végső árat. Pontosan akkor sem fogjuk tudni, hiszen az építkezés közben számos dolog fog még kiderülni, módosulni.

Mennyiben más egy dombház ehhez képest?

Az Építésügyi Tájékoztatási Központ által minden évben kiadott Építőipari Költségbecslés segédlet szerint egy családi ház bekerülési költségének 19%-át adja a teherordó- illetve válaszfalak, kémények költsége. A kéményeket leszámíthatjuk, hiszen egyrészt csak kandalló esetén építünk ma már kéményt, másrészt azt nem lehet földtéglából építeni. Az egyszerűség kedvéért számoljunk 15 %-kal. Ugyanezen segédletet szerint az ácsmunka-tetőfedés összesen 15%. Ez a két tétel amely lényegesen megváltoztathatja az árképzést, összesen 30%.

Maga a domb egy ún. intenzív zöldtetőnek fogható fel, amelynek a költsége 25-30 000 Ft/m-től számolható.

Vegyük 100%-nak egy képzeletbeli mintaépület bekerülési költségét. Akkor a domdház költségei a következőképpen alakulnak:Teljes minta épület 100%
Falazás -15%
Ácsmunka, tetőfedés -15%
Zárófödém -6%*
Vasbeton kupola+szigetelések +15%*
Földtégla +8%*
Intenzív zöldtető +7%*
Összesen 95%

* becslés

A táblázatban le vannak vonva azok a költségek, amelyek egy dobháznál nem kellenek (pl ácsmunka, tetőfedés), és hozzá vannak adva, amelyek viszont szükségesek.

Hangsúlyozzuk itt is, hogy a fenti számítás számos becslést tartalmaz. Azonban az látszik, hogy végső soron némileg olcsóbban jöhet ki egy dombház építése, de tegyük hozzá tanulságként, hogy feltéve ha a fenti 2000 döntésünkkel mindezt támogatjuk…